Lifestyle

Dozen versturen per post: wat zijn de regels?

Online bestellen is tegenwoordig zo makkelijk dat bijna iedereen het doet. Je hebt grote pakketjes en kleine pakketjes en wanneer het geretourneerd moet worden is dit meestal al geregeld via een regeling met de postmaatschappij en het bedrijf waar jij je product hebt gekocht. Dozen bestellen is dus niet zo moeilijk, maar wat nou als je ineens zelf een doos moet versturen? Hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat zijn hiervoor de regels? Dit kun je op deze pagina lezen.

Standaard zending van producten?

Grote postbedrijven zoals PostNL en DHL hebben allemaal regels over het opsturen van een pakketje. Als je een pakketje wil versturen komen hier namelijk ook wat kosten bij kijken. De kosten hangen af van het formaat dat je wil verzenden. Je moet ook goed opletten waar je naartoe verzendt, onder een standaard zending vallen alleen pakketjes die binnen Nederland bezorgd worden. Voor pakketjes die naar het buitenland moeten gelden er andere tarieven. Dus even terug naar de standaard zending. Een standaard zending moet aan de volgende eisen voldoen: de zending mag niet meer wegen dan 30 kilo, de zending mag niet groter zijn dan 100x50x70 centimeter, de verpakking moet stevig genoeg zijn en goed dicht zitten en de minimale afmeting is 10x10x1 centimeter. Heel wat regeltjes dus, en wat als je zending buiten deze eisen valt? Heel simpel, dan valt het niet meer onder een standaard zending. Maar ook niet-standaard zendingen kunnen verstuurd worden.

Uitzonderingen op de hoofdregel

Als je zending te groot of te zwaar is, of als je zending naar het buitenland moet, dan is je zending niet meer standaard. Er zullen dan ook extra kosten bij komen als je het pakketje alsnog wil versturen. Dit zal rond de 2 a 3 euro zijn. Maar let op: als je pakketje groter is dan 175x58x78 centimeter dan ziet de bezorgdienst dit als vracht. Het pakketje mag ook niet zwaarder zijn dan 31,5 kilo. Voor vracht is twee euro niet meer genoeg. Je zult dan rond de 70 euro voor het pakketje moeten betalen. Als je van plan was iets naar een familielid te sturen die aan de andere kant van het land woont, is het in die situatie toch goedkoper om er zelf even heen te rijden. Een pakketje naar het buitenland kost ongeacht het gewicht meer dan een standaard zending, dit is natuurlijk ook logisch omdat het postbedrijf veel meer moeite moet doen voor een buitenlandse zending.

Geef een reactie