Algemeen

Slaagkans examen vergroten? Met deze tips leer jij op de beste manier voor je examens! 

Het is al bijna zo ver, je eindexamens komen eraan! Een spannende periode waarin je veel moet leren in een korte tijd. Het is dan ook enorm belangrijk dat je zorgt voor voldoende structuur, een goede planning en voldoende ondersteuning bij het oefenen van de lesstof. Je bent gelukkig niet de eerste die examen moet gaan doen. Daarom zijn in dit artikel de allerbeste tips verzameld die jij kunt gebruiken om op de beste manier voor je examens te leren en jij je slaagkans zo groot mogelijk maakt. 

 

  1. Zorg voor een rustige omgeving

Ga je leren voor je examen? Zorg dan dat je dit op een rustige plek kunt doen. Dit kan op je eigen kamer zijn, maar ook in een bibliotheek of op een rustige plek op school. Maak van tevoren de omgeving netjes: ruim je bureau of werkplek op en zorg dat er niets ligt wat jouw aandacht van je werk af kan leiden. Zorg dus dat er geen ruis kan zijn en zet ook je mobiele telefoon uit. 

 

  1. Maak een goede planning

Zorg voor een planning die je in de weken voorafgaand aan je examen kunt volgen. Verdeel je werk in kleine stukken en doe iedere dag een beetje. Zorg ervoor dat je niet alleen leert, maar dat je ook oefenmateriaal tot je beschikking hebt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een examenbundel gebruiken. Ben je niet goed in plannen, wil je meer oefenmateriaal beschikbaar hebben en/of heb je behoefte aan een stok achter de deur? Overweeg dan eens examentraining. Hierbij leer je voor je examens onder begeleiding op vastgestelde momenten, krijg je hulp bij het maken én volgen van je planning en krijg je toegang tot uitgebreid oefenmateriaal. 

 

  1. Zorg voor voldoende ontspanning

Neem tijdens het leren voldoende pauze. Hierbij is een korte pauze om het halfuur een goed idee. Maak in de pauze een praatje, ga even een stukje lopen of rennen, doe een dansje op je favoriete muziek of ga even rustig in de tuin zitten. In deze pauze geef je je hersenen de tijd om de geleerde stof op de achtergrond te verwerken. Zo kun je na de pauze gemakkelijker de aanvullende leerstof in je opnemen. 

 

  1. Leer actief

Alleen lezen is vaak niet voldoende om de leerstof goed in je op te nemen. Ga daarom zelf actief aan de slag en maak samenvattingen, begrippenlijsten en schema’s (zoals mindmaps). Maak daarnaast zelf oefenvragen en beantwoord ze. Herhaal de oefenvragen regelmatig en je zult snel resultaat zien. Sommige mensen hebben er baat bij om de stof die ze lezen ook uit te proberen. Misschien werkt dit ook voor jou wel goed? 

Het voelt misschien nog alsof je examen mijlenver van je af ligt, maar de tijd vliegt en voor je het weet is het zo ver. Daarom is het erg belangrijk dat je op tijd begint met je voorbereidingen. Hopelijk helpen de bovenstaande tips je hierbij goed op weg.

Geef een reactie