Algemeen

Wat kost een vaderschapstest?

Wat gebeurt er bij een vaderschapstest, wat moet je er over weten en wat kosten zo'n test? Bij een vaderschapstest wordt het DNA van de mogelijke vader vergeleken met het DNA van het kindje. Je krijgt dus bij een vaderschapstest bijna 100% zeker het antwoord op is hij wel de vader, of ben ik de vader.

De nauwkeurigheid van een vaderschapstest

Je vindt vaderschapstesten waarbij de zekerheid 99.999% is en die gemakkelijk en pijnloos af te nemen zijn. Dat gebeurt met wattenstaafjes. Het lab analyseert het DNA van de mogelijke vader en het kindje op minimaal twintig plaatsen. Als je besluit om de vaderschapstest te analyseren op 25 plaatsen dan is de zekerheid zelfs 99.9999%. Besluit de moeder zelf mee te doen, dan is de zekerheid nog groter. Met dit soort vaderschapstesten kan je er vrijwel zeker van uit gaan of het wel of niet de vader is.

Het afnemen van een vaderschapstest

Bij een vaderschapstest bestellen kan je ook kiezen voor een gemoedsrust test. Je neemt dan zelf thuis het DNA materiaal af met wattenstaafjes die je aan de binnenkant van de wang beweegt. Het DNA pakket bestaat uit een witte envelop zodat men niet kan zien wat erin zit. Ook ontbreekt er een afzender. Op deze manier blijft de privacy gewaarborgd. De test heeft speciale steriele wattenstaafjes waarbij je pijnloos en eenvoudig wangslijmvlies kan afnemen bij jezelf en het kind. Als je niet weet hoe alle precies in z'n werk gaat zit er bij de test een handige gebruiksaanwijzing met een stappenplan. Heel makkelijk en eenvoudig om te volgen.

Wat houdt een rechtsgeldige vaderschapstest in?

Bij een rechtsgeldige vaderschapstest wordt de test afgenomen door een derde onafhankelijke persoon. Dat kan een huisarts of verpleegkundige zijn. Deze derde persoon moet een precieze procedure doorlopen. Zo kan een rechter of overheidsinstantie in een juridische procedure er vanuit gaan dat de DNA monsters afkomstig zijn van betrouwbare en de juiste personen en niet zijn gemanipuleerd. Zo verzegelt de huisarts of verpleegkundige na afname het retourpakket en controleert de identiteit van de geteste personen.

Wat kost een vaderschapstest?

Een vaderschapstest bestellen doe je al vanaf 189 euro per test. Dat bedrag kan oplopen doordat je verschillende keuzes hebt. Zo komen er extra kosten bij als je een rechtsgeldige vaderschapstest wilt afnemen en meer nauwkeurigheid wilt. Ook heeft de prijs invloed op het aantal personen waarbij een DNA test worden afgenomen. Zodra je besluit om een vaderschapstest te bestellen kan je die thuis zelf afnemen of door een huisarts of verpleegkundige.

Geef een reactie