Wonen

Welke soorten stucwerk zijn er?

Wanneer je je kamer of zelfs je hele huis een make-over wilt geven, zijn stuken, behangen en schilderen mogelijkheden om dat te doen en een andere wandbekleding of een ander kleurtje aan te brengen. Schilderen en behangen zijn de meest bekende manieren om je muren op te knappen, maar stucwerk kan ook een mooie manier zijn om je wanden af te werken. Er zijn verschillende soorten stucwerk en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. In dit artikel lees je meer over welke soorten stucwerk er zijn.

Stucwerk als basis

De bekendste vorm van stucwerk is het leggen van een basis voor schilderen of behangen. Dat wordt glad stucwerk genoemd en maakt je muren prachtig egaal, zodat je er eenvoudig overheen kunt schilderen of behangen. Dit is werk dat elke stukadoor beheerst. Of je nu een stukadoor in Apeldoorn, een stukadoor Zwolle of een stukadoor bij jou om de hoek van de straat inschakelt: ook voor stukadoors is glad stucwerk de basis. Machinaal of handmatig worden de muren glad en strak afgewerkt. Dit kan nog wel een arbeidsintensieve klus zijn, maar wanneer het klaar is heb je de perfecte ondergrond om verder op te werken.

Stucwerk als eindafwerking

Glad stucwerk is een basis om op te schilderen en te behangen, maar stucwerk kan ook de eindafwerking van je wanden zijn. Dan heb je verschillende soorten stucwerk om uit te kiezen. Ze worden vrijwel allemaal sierpleister genoemd en hebben een korrelstructuur. Die korrel kan heel fijn zijn of wat grover. De meesten soorten decoratief stucwerk kunnen ook in kleur worden uitgevoerd. Stucwerk als wandbekleding is decoratief, kras- en stootvast en sterk. Het geeft alleen weinig sfeer en warmte aan de kamer. Daar kun je dan door gordijnen, meubels en de rest van de inrichting van de kamer voor zorgen.

Bijzondere vormen van stucwerk

Er zijn bijzondere vormen van stucwerk die er anders uitzien dan regulier stucwerk en ook andere eigenschappen hebben. Zo is er het marmerstucwerk dat in verschillende kleuren beschikbaar is. Het doet Zuid-Europees aan en is ook geschikt voor badkamer of keuken. Een eeuwenoude manier van stuken is het werken met leem. Leemstucwerk is duurzaam en vochtregulerend. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt dus ook voor een fijn leefklimaat in je huis. Er zijn nog meer vormen van sierstucwerk. Zo kan een goede stukadoor ook sierlijsten en ornamenten aanbrengen. Ook je buitengevel kan gestuukt worden. Buitenpleister kan isolerend en vochtwerend zijn, maar er tegelijk ook heel decoratief uitzien. Zo is er voor elke wand en voor binnen en buiten een soort stucwerk dat past.

Geef een reactie